TAN Afdeling Midden  

Sjoerd van der Zee, mede-eigenaar van Future2Green gaf een presentatie over twee innovatieve Triboron producten. Voor gebruik in onze Traction is Triboron Fuel Formula beschikbaar als toevoeging aan de benzine. De functie van de Fuel Formula is om de wrijving te verminderen en daardoor de prestaties te verbeteren. De leverancier claimt o.a. een schonere motor en benzine die langer houdbaar is (winterstalling) doordat schimmel en bacteriegroei in de benzine wordt voorkomen. Dit alles wordt bereikt met een mengverhouding van 1:1000 waarmee de kosten rond 2 euro op een volle tank uitkomen, wat alleen al door het verwachte lagere verbruik terugverdiend zou worden.

Verder was er aandacht voor Triboron Two Stroke Formula, een product dat de normale olie in de 2tact mengsmering vervangt. Ook hier betere motorprestaties en aanzienlijk minder schadelijke uitstoot.

Zoals te verwachten blijven de meningen over brandstoftoevoegingen verdeeld, maar het verhaal was overtuigend en een aantal leden gaf al aan om hiermee aan de slag te gaan.

Na een korte koffiepauze was de vloer voor Ton Schram. Je kunt gerust stellen dat Ton in de loop van vele jaren expert is geworden op het gebied van de elektrische installatie in onze Traction Avant. Hij begon zijn verhaal met een noodzakelijk stukje elektrotechniek, waarbij de wet van Ohm nadrukkelijk aan de orde kwam. Aan de hand van een aantal heel duidelijke schema's werd snel duidelijk waar voor een tractionbezitter de aandachtspunten moeten liggen om zonder problemen te kunnen blijven rijden, zonder kans op kortsluiting met fatale gevolgen. Na deze inleiding kregen we een heus keuzemenu voorgeschoteld met een groot aantal onderwerpen waar de aanwezigen uit konden kiezen. Al snel ging alle aandacht uit naar een slecht werkende startmotor en de mogelijke oorzaken daarvan. Nooit geweten dat er in het korte stukje tussen accu en startmotor al 13 overgangspunten zitten die ieder voor zich al genoeg problemen kunnen geven.

Een 2e onderwerp was het zekeren van een Traction. Ton kon ons snel duidelijk maken dat het aanbrengen van slechts twee 30 Ampère zekeringen, op de juiste plaats en wijze aangebracht, brand als gevolg van een kortsluiting kunnen voorkomen. Doen dus!

We kunnen allemaal aan de slag aan de hand van de checklist voor de elektrische installatie als aanvulling op de al bestaande lijst zoals die wordt gebruikt tijdens de periodieke technische Traction controle.

Ton was tegen 17.00 uur nog lang niet uitgepraat, hij komt gelukkig begin 2020 terug voor het 2e deel van een zeer interessant verhaal. Ton dank je wel.

ozio_gallery_nano