TAN Afdeling Midden  

Op zaterdag 18 mei ging de TAN Midden rit door de Flevopolder. Voor de meeste deelnemers was dit nieuw land wat ze alleen kennen van de snelweg richting Lemmer. Nu reden we er dwars doorheen over rechte, zeg maar kaarsrechte wegen.

We werden door Frits en Marij om 10:00 uur bij Gasterij De Oostvaarders opgewacht met koffie/thee en iets lekkers. De Gasterij is een gebouw van Staatsbosbeheer, met op de eerste verdieping een expositie over het bijzondere, natuurlijke evenwicht in de Oostvaardersplassen. Nou ja, evenwicht? Helemaal bovenin bevindt zich het uitkijkpunt met telescoopkijker, het Kraaiennest.

Vanuit de Gasterij reden we, na onderweg nog even samen een lekke band te hebben verwisseld, door de Flevopolder richting luchthaven Lelystad voor een bezoek aan de Stichting Vroege Vogels / Early Birds Foundation.

Vroeger werden vliegtuigen bestuurd door moedige mannen en vrouwen. Gekleed in leren jassen en alleen beschermd door een eenvoudige bril en een leren pet, veroverden pioniers als Anthony Fokker en Louis Bleriot de hemel. Hun vliegtuigen waren vakkundig gemaakte vliegmachines bestaande uit hout, linnen en staaldraad. Tijdens het vliegen hebben deze 'vroege vogels' geschiedenis geschreven en de basis gelegd voor de moderne luchtvaart.

De Early Birds Foundation heeft tot doel het erfgoed van deze en andere 'vroege vogels' te behouden door vliegtuigen en motoren zorgvuldig te restaureren en opnieuw te bouwen. Om 13:00 uur kregen we hier door een super enthousiaste gids een rondleiding langs de verzameling klassieke vliegtuigen en verhalen uit de begintijd van de luchtvaart. Biggles kwam weer tot leven!
Eenmaal weer buiten zagen we hoog in de lucht de capriolen van een vlieger die de wetten van de zwaartekracht aan het testen was, loopings, een kurketrekker en iets wat leek op een vrije val. Hiervoor moet je een sterke maag hebben in ieder geval.

Daarna het laatste deel van de route richting het Mechanisch Erfgoed Centrum in Dronten. Het was hier gezellig druk en veel oude stoommachines stonden letterlijk onder druk. Het is net een terrein van malle Pietje, maar dan in het kwadraat. Voor iemand die techniek leuk vindt een paradijs, je blijft er kijken! Frits en Marij, dank voor het organiseren van deze prachtige dag.

ozio_gallery_nano