TAN Afdeling Midden  

De nationale feestdag van Frankrijk is 14 juli: Quatorze Juillet. Op deze feestdag wordt de Franse Revolutie van 1789 herdacht. Alle Fransen zijn dan vrolijk en op zeer veel plaatsen wordt het vuurwerk, le feu d'artifice, ontstoken.

Dit jaar viel het op zaterdag, dus een mooie gelegenheid om het hier ook te vieren samen met de afdeling Gelre en zo ons eigen feestje te bouwen. Dat begon met een hartelijk ontvangst bij Algemene Spuiterij Ebbers in Ede. Rond 11:15 kwamen de eerste gasten al aan. De voorbereidingen waren nog in volle gang. Maar al gauw was er voor iedereen koffie met koek. Rond 12:00 was bijna iedereen aanwezig en werd een kort welkomstwoord gehouden en wat bedankjes uitgedeeld daarna waren de lunchpakketten aan de beurt. Voor de belangstellenden werd er een uitleg gegeven over de werkzaamheden en het bezichtigen van de spuitcabine. Omstreeks 13:00 kon iedereen met een gevulde maag op pad. De rit ging via Ede, Lunteren enz. over de Veluwe richting Lieren waar het stoomtreinmuseum werd bezocht. Daar wachtte ons een leuke verrassing, want we mochten op het terrein parkeren bij de stoomtreinen.

Dit is vast geregeld door wat leden van Gelre die alleen even kwamen kijken op deze locatie. Ongeveer 15:00 werden we in 2 groepen verdeeld en kon de rondleiding beginnen. Ik zat in een groep waar de rondleider de taak had om de sporen en de gebouwen te onderhouden. Deze man was erg enthousiast en raakte maar niet uitgepraat. Ik stond zelf redelijk vooraan, maar op een gegeven moment keek ik om mij heen en voelde me plotseling wel wat alleen, want inmiddels was een groot deel in de schaduw gaan staan vanwege de felle zon. Dat scheen deze man niet te deren want die bleef gewoon doorgaan in zijn zwarte witte pak en zijn pet op.

Aan het eind mochten we nog even een kijkje nemen in de loods waar een vrouwelijke vrijwilliger druk was met herstelwerkzaamheden aan een onderdeel van het stoomgedeelte van een trein.

Het was inmiddels al 16:30 en haast was geboden om op tijd te zijn in Dieren waar de afsluiting van de dag zou plaatsvinden. Namelijk wijn proeven en voor de liefhebbers aansluitend een BBQ. Gelukkig was de rit kort, het grootste gedeelte was langs het Apeldoorns Kanaal. Op het enigste in Nederland ommuurde wijngoed werd uitleg gegeven over het onstaan van het bedrijf en het maken van de diverse wijnen.

Aansluitend was de BBQ. Ik denk dat ik wel mag zeggen dat iedeereen het reuze naar zijn zin heeft gehad en de wijn en BBQ prima smaakte. En zo rond 21:00 was het feestje ten einde.

Ik wil graag iedereen hartelijk danken voor zijn deelname en speciaal Jaap Cornelissen, die mee heeft geholpen met de afspraken bij het stoomtreinmuseum. Daar kan ik een apart verhaal over schrijven.

Tot de volgende rit, de herfstrit

Herman van Leeuwen

ozio_gallery_nano