TAN Afdeling Midden  

Als laatste evenement dit jaar kregen wij op zaterdag 14 december een unieke presentatie over de beroemde autoverzameling van de gebroeders Schlumpf. De "affaire Schlumpf” is wellicht een van de meest spraakmakende verhalen achter een verzameling auto's. Bij elkaar gebracht door de gebroeders Schlumpf. Ard en Arnoud op de Weegh hebben hier jarenlang onderzoek naar gedaan en er een boek over geschreven. In hun geanimeerde presentatie gaven zij ons een soms ontluisterend beeld over het faillissement van de gebroeders Schlumpf en de daaropvolgende jarenlange strijd met de Franse overheid over de autoverzameling. Als je ooit een bezoek gaat brengen aan het museum Cité de l'Automobile - Collection de voitures Schlumpf in Mulhouse dan is dit verhaal eigenlijk onmisbaar.

Zeg Slapende Schoonheden tegen een autoliefhebber en hij weet meteen waar je het over hebt; een wereldberoemd geworden fotoserie uit begin jaren tachtig van een bijzondere collectie klassieke automobielen die zo op het oog leken weg te roesten in en rond een Franse boerenschuur, verwaarloosd door hun eigenaar. Auto’s van beroemde merken als Bugatti, Lancia, Ferrari, Alfa Romeo, Cord en Aston Martin, die dik onder het stof hun dagen sleten, voordat ze van ellende uit elkaar zouden vallen.

Velen hebben geprobeerd te achterhalen wat er de afgelopen vijfentwintig jaar met de auto’s is gebeurd. Vergaan? Vernietigd? Verkocht? Maar de sporen liepen dood. Totdat twee Nederlanders en een Duitser doorgingen waar anderen het opgaven. Vanmiddag kregen wij in een uur een beknopte weergave van de hele zoektocht en het uiteindelijk weer in beeld brengen van de auto’s. Gelukkig kon uiteindelijk contact gelegd worden met de voormalige eigenaar van de hele collectie Michel Dovas. Dankzij deze man zijn Ard en Arnoud in samenwerking met Kay Hottendorf er in geslaagd om niet alleen de auto’s terug te vinden maar ook het ware verhaal te vertellen over de verzameling en de verzamelaar, die door het grondige speurwerk van de auteurs eerherstel kreeg.

Een unieke kans om naar de auteurs van deze autoboeken te luisteren en voor een aantal aanwezigen de kans om met een gesigneerd exemplaar naar huis te gaan!

Terwijl de heren geboeid luisterden waren de dames ondertussen gestart met een workshop kerststukjes maken. Wilma & Marij zijn er in geslaagd om met de groep enthousiaste dames een aantal prachtige kerststukjes te maken. Dat had niet altijd direct het gewenste resultaat maar zorgde wel voor een aantal lachsalvo’s in een prima sfeer. Uiteindelijk konden we gezamenlijk terugkijken op een heel geslaagde middag.

Als jullie dit lezen is het inmiddels 2020 en ik hoop jullie allemaal in goede gezondheid te ontmoeten op de Nieuwjaarsreceptie van afdeling Midden op zondag 12 januari van 14.00 tot 17.00 uur. Natuurlijk zijn we ook dit jaar weer te gast bij Frank en Annelies van Keulen, Appelgaarde 111 in Houten.

A bientôt

Gijs

ozio_gallery_nano

Agenda

Juni 2021
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Wie is er online

We hebben 39 gasten en geen leden online